פורסם ב- 24 תגובות

תזונת פליאו- מה טוב בה ומה פחות טוב, ומה דומה ושונה בינה לבין תזונת אומגה

תזונת פליאו- מה טוב בה ומה פחות טוב, ומה דומה ושונה בינה לבין תזונת אומגה הסברים והשוואות על בסיס סיכומו של דר' מרקולה, אשר תוכנית התזונה שלו דומה מאוד לתזונת אומגה ומהווה השראה רבה להמלצות תזונת אומגה: פליאו: טוב ולא טוב בלאכול כמו איש מערות מאת דר' מרקולה, ינואר 2014 תקציר, תרגום ופרשנות ע"י אומגה 3 גליל (גיא בן צבי) למאמר המלא באתר של דר' מרקולה > תזונת פליאו היא אחת הדיאטות ה"חמות" ביותר המסתובבות כיום. עם סלבס ואפילו מסעדות יוקרה שעוקבים אחרי עקרונות הפליאו. יש שיאמרו אפילו שפליאו הפך למיינסטרים. ככל שתפוצת התזונה הזו גדלה כך גם יותר ויותר נשמעים הקולות התומכים בה… וגם המבקרים. כעת מתגבר הויכוח האם דיאטת פליאו היא באמת בריאותית או לא, ולכן ברצוני לשפוך מעט אור על שיטת אכילה זו. אני רואה לנכון להגיב, שכן רבים בתקשורת מתארים את ההמלצות שלי כפליאו, מה שהן לא. הערת גיא: כנ"ל. אני מוצא לנכון להשתמש בניתוח של דר' מרקולה, שבין חסידיו הבלתי-מושבעים אני נמנה, בכדי להדגיש בפני קוראיי את הדומה והשונה בין תזונת אומגה (שבעצמה די דומה לתזונה המומלצת ע"י מרקולה, אם כי לא לחלוטין) לבין תזונת פליאו המפורסמת שלעיתים מזוהה עם תזונת אומגה. מהי תזונת פליאו? בניגוד לתזונה המודרנית המתועשת, האדם הקדמון בתזונה הפלאוליתית, לפני הרבה אלפי שנים, ניזון בעיקר ירקות, פירות, אגוזים, שורשים ובשר שידם היתה משגת. על פי ממצאים מדעיים אותה תזונה פלאוליטית, אותה מבקשים לשחזר תומכי הדיאטה הזו נשענת על בשר רזה, כולל ביזון ויען ואיברים פנימיים, מאכלי ים, פירות טריים וירקות לא עמילניים- למרבה הצער תזונה רחוקה מאוד מהתזונה המתועשת האמריקאית הממוצעת. עקרונות אלה הוחלפו כיום בסוכר מזוקק, סוכר פירות, סירופ תירס, דגנים, לחמים, תפוחי אדמה ומוצרי חלב מפוסטר. רוב האמריקאים אוכלים מגוון צר מאוד של ירקות ופירות ובכמות הרבה יותר קטנה מזו שאכלו אבותינו. הכוח האמיתי של "תזונת הקדמונים" הוא למעשה ב"נירמול" המערכת שלנו. ע"י אכילה של המזונות המותאמים לתורשה הגנטית של בני האדם נמנע את רוב המחלות הקשורות לתזונה המודרנית, שרבים מדי עדיין מאמינים שהגורמים להן הם ב"גנים גרועים". מה אומרים המבקרים של תזונת הפליאו? קשה להתווכח עם הצורך להחליף את המזון המודרני המתועש במזון מלא מהטבע. אך המבקרים טוענים שתזונת פליאו היא קיצונית מדי ומסוכנת משום שהיא מונעת אכילה של מזונות מסוימים שעלולים להיות חסרים, ובכל מקרה אינה ריאלית ליישום עבור האמריקאי הממוצע. בדירוג ה"דיאטה הטובה ביותר" לשנת 2014, מגזין U.S. News & World Report דירגה את הפליאו במקום האחד לפני האחרון. הביקורת לעניין הקיצוניות סובבת בעיקר סביב האיסור על דגנים ומוצרי חלב. אך האיסור על דגנים הוא דווקא מה שהופך את הדיאטה הזו לבריאה הרבה יותר מסגנונות התזונה הנפוצות. ביקורת נוספת נשמעת סביב מיעוט מחקרים אך בפועל נעשו מעט ניסויים אשר הראו תוצאות לטובת הפליאו. בנוסף, האמירה שהדיאטה אינה ריאלית ליישום אינה אמיתית שכן כיום ניתן להשיג כל דבר בסופרמרקט, צריך רק לבחור מה כן ומה לא. אפילו שכמעט כל מה שנקנה בסופר עבר את התעשייה החקלאית המודרנית וכבר מזמן אינו המזון המקורי אכל איש המערות, עדיין אפשר לעמוד בכללי הפליאו בעזרת המצרכים הקיימים. דיאטת פליאו עלולה להיות בעייתי לאנשים מסוימים על אף שפליאו בריאה הרבה יותר מהדיאטה האמריקאית הממוצעת עדיין יש בה אי דיוקים. לדעתי יש בה יותר מדי חלבון שמהווה תחליף בריא לפחמימות, אך לדעתי בפליאו אוכלים הרבה יותר ממה שהגוף באמת צריך. ספורטאים אגרסיבים ונשים בהריון אכן זקוקים ליותר חלבון, אך בממוצע מדובר בכמות גדולה מדי של חלבון. יש הטוענים שבפליאו יש מעט מדי פחמימות. באופן כללי למי שרגיל לצרוך הרבה פחמימות הורדה רק תועיל. יחד עם זאת למי שרגיל לאורך זמן לאכול מעט פחמימות, כמו בפליאו, גופו יצטרך להסתגל למחסור בגלוקוז, מה שעלול להוביל לשינויים הורמונליים שיזיקו לשומנים בדם. יש הטוענים כי אין דבר כזה אכילת מעט מדי גלוקוז שכן במקרה של מחסור הגוף ייצר גלוקוז מחלבון. אחרים טוענים שמצב זה עלול להיות מסוכן לבריאות. אני ערכתי מחדש את עמדתי לגבי דיאטה דלת פחמימות לאורך זמן, וכעת אני מאמין שהדיאטה הבריאה ביותר עבור אדם הסובל מתנגודת אינסולין או לפטין היא דיאטה דלת-פחמימות, וצריכת חלבון דלה עד מתונה וצריכה מרובה של שומן איכותי. ברגע שתנגודת האינסולין נפתרת זה עדיין מועיל לשמור על דיאטה דלת פחמימות. ברגע שהמשקל, לחץ הדם, רמת הסוכר והכולסטרול מתאזנים אפשר להגביר את צריכת הפחמימות. באופן אישי אני כיום צורך כמה מנות של פרי ביום ועדיין משקלי, לחץ הדם שלי, רמת הסוכר והכולסטרול שלי מעולים. האם דיאטת פליאו מכילה יותר מדי חלבון ומעט מדי שומן? כאשר מתמודדים עם תנגודת אינסולין/לפטין, לדעתי רצוי להוריד פחמימות ולהחליפן בשומן בריא. החלפת פחמימות בחלבונים עלולה לגרום לאתגרים בריאותיים שווי ערך לאכילת יותר מדי דגנים וסוכר. בפליאו אוכלים בערך 38 אחוז מהקלוריות כחלבונים ו 39 אחוז כשומן, מה שעלול להיות יותר מדי חלבון ולא מספיק שומן בשביל בריאות אופטימלית. צריכה מוגברת של חלבון עשויה להעלות את מסת השריר אך עלולה בסופו של דבר להעלות את הסיכון לסרטן, ע"י הפעלת ה mTOR. כאשר מפחיתים צריכת חלבון יש צורך להחליף את הקלוריות הללו בקלוריות ממקור אחר, והמפתח הוא להחליפן בקלורות משומן באיכות-גבוהה, כגון אבוקדו, חמאה, שמן קוקוס, אגוזים וביצים (גיא: ושמן זית, משום מה מרקולה שכח אותו). האופציה הבריאה ביותר היא להבטיח שהפחמימות מגיעות מירקות טריים אורגנים, לאכול כמות מוגבלת של חלבון איכותי ולאכול בעיקר שומן איכותי. תלוי בסוג הפחמימות (הרבה או מעט סיבים), רוב האנשים זקוקים ל 50-75 אחוז שומן מסך הקלוריות בתזונה שלהם ולפעמים אפילו יותר, על מנת להשיג בריאות טובה. הדומה בין תזונת מרקולה (ותזונת אומגה) לתזונת פליאו: • המנעות מסוכר ודגנים • אכילת הרבה ירקות טריים • התמקדות במציאת אוכל באיכות גבוהה, ממקור נטול רעלים השונה בין תזונת מרקולה (ואומגה) לתזונת פליאו: • במרקולה פחות חלבון ויותר שומן איכותי • במרקולה מוצרי חלב מותרים, בעיקר מוצרים לא מפוסטרים. • במרקולה מאכלי ים יש לאכול בזהירות- בגלל הזיהום במי הים (הערה: שמן דגים הוא נקי מזיהום ימי בזכות תהליך הזיקוק של השמן). • ירקות מותססים- לשיפור פלורת המעיים. לפי מרקולה רבע עד חצי כוס ירק מותסס בכל ארוחה, אם כי זהו אתגר שיש לשאוף אליו לאט ולהרגיל את הבטן. • צום לסירוגין- גם בפליאו ממליצים על צום אך לא מספיק מדגישים את חשיבותו. צום לסרוגין פירושו אכילה במהלך שעות מוגבלות בכל יום (לדוגמה בין 11:00 ל 19:00), והוא אחד הכלים החזקים ביותר למניעת השמנת יתר ומחלות כרוניות. כל מי שנכלל ב 85 אחוזי האוכלוסיה הסובלים מתנגודת אינסולין צום לסירוגין הוא המלצה חמה. גיא: ההבדל בין תזונת מרקולה לתזונת אומגה: ההבדל העיקרי הוא שבתזונת אומגה מתמקדים במזון איכותי, אך לא מתעקשים על ירקות ופירות אורגנים. לדעתי איכות הירקות והפירות בישראל היא טובה מאד. אין בישראל מזונות מהונדסים גנטית GMO (מלבד אולי שמן קנולה ושמן סויה שבמילא אינני ממליץ עליהם) והפיקוח של משרד החקלאות על מוצרי החקלאות הוא פיקוח טוב. גם מוצרי הבשר בישראל בדרך כלל טובים מלבד בעיית האומגה 6 לעומת אומגה 3 בגלל תזונת בעלי החיים הגדלים כולם על תערובת דגנים (נכון לגבי עגלי בשר, דגי בריכות ותרנגולות כולל תרנגולות חופש אם מאכילים אותן דגנים). על המחסור באומגה 3 בבשר ניתן להתגבר בקלות על ידי תיסוף שמן דגים.

24 מחשבות על “תזונת פליאו- מה טוב בה ומה פחות טוב, ומה דומה ושונה בינה לבין תזונת אומגה

  1. קצת על פליאו בישראל
    בישראל התזונה המוגדרת כמיינסטרים של הפליאו היא מאוד דומה למה שמתואר כאן:
    הדגש בבשר הוא על בשר שומני ובכלל שומן מהחי ושומן רווי מהחי והצומח (שמן קוקוס בעיקר). רמת החלבון אינה דגש אם כי בפליאו לא מפחדים ממנו, במיוחד אצל הסובלים מתנגודת אינסולין ובעלי מחלות כליות.
    מוצרי חלב איכותיים, מותססים ובלי אחוז שומן גבוה הם מומלצים למי שלא רגיש למוצרי חלב.
    ירקות שעברו התססה טבעית (פרמנטציה) הם גם משהו שמקובל בצלחת הפליאו, אם כי לרוב הם לא מקבלים מספיק דגש.

    המאמר של ד"ר מרקולה מתייחס לתזונת הפליאו שהייתה מקובלת בתחילת שנות האלפיים. גם תזונת איש המערות עוברת אבולוציה, וכיום היא קרובה יותר לתזונת אומגה

    1. מקבל את דבריך איתן, המאמר שלנו הינו תרגום של מרקולה לא אינטרפרטציה שלו, חוץ מהמקום שבו הערנו הערות בכתב מלוכסן. אני מוכן עוד לדון אתך מה טוב ומה לא טוב בחלב אבל אלו דיונים בשולי הענין המרכזי שהוא תזונה ללא דגנים….

  2. גיא שלום,
    אינני מתיימר להיות "דובר" הפליאו או "מדען" פליאו אבל אני מיישם ועוקב באדיקות אחר בלוגים, מאמרים, דפי פייסבוק וספרים של פליאו מזה כשנה. לדעתי הפליאו שאתה מתאר לא משקף את הפליאו כפי שאני מכיר וההבדל כיום בינו לבין תפריט האומגה הוא הרבה יותר קטן עד זניח. לא ראיתי מעולם המלצא בפליאו על בשר רזה. ההיפך הוא הנכון ואפילו הכתבה הקצרה והשטחית על פליאו, שששודרה בחדשות שבת של ערוץ 2 במוצ"ש האחרון הראתה זאת.

    1. כמו שאתה אומר יאיר יש מגוון גדול של תורות פליאו, כל אחד עם הגירסה שלו. יש כאלו שלא נוגעים בקטניות ואפילו כאלו שהולכים עד כדי אפס פחמימות… טוד מאלו שרואיין בכתבה מיצג קו כזה. אז לנו בתזונת אומגה (השם תזונת אומגה הומצא הרבה לפני המושג תזונת פליאו, בשנת 1997 על ידי ארטמיס סימופולוס שכתבה את הספר שהיה התנ"ך שלי- the omega diet ) יש גם ורסיה משלנו של פליאו שבה אנו נוקטים וכמוה אנו אוכלים. היא לא קיצונית כמו אפס פחמימות והיא עובדת היטב עבורנו ועבור רבים אחרים. ואנחנו מתים על חומוס…. והוא לא עושה לנו גזים כי המירקוביום (אוכלוסיית האורגניזמים במעיים) שלנו בריא
      גיא

  3. לא אהבתי ולא הבתי כלום. הצלחתם לבלבל אותי והיה נחמד אילו כתבתם כמה שורות לסיכום . אז אתם מוזמנים לכתוב לי מה המסר שניסיתם להעביר בסופו שלמדבר? כן טוב? לא טוב? מה בדיוק?
    תודה

    1. שלום רוני
      מתנצלים שבלבלנו אותך.
      המאמר בא לעשות סדר בנושא תזונת פליאו בהשוואה לתזונה שמרקולה דוגל בה ואנחנו תפסנו טרמפ וניסינו להסביר מה הדומה והשונה בין תזונת אומגה שלנו לתזונת פליאו. המאמר כולו מניח שהקורא יודע משהו ושמע על תזונת פליאו.
      אם אינך יודעת כלום על תזונת פליאו או על תזונת אומגה (שאנו דוגלים בה) או על תזונת No grain של מרקולה את יכולה לחפש באינטרנט את מילות המפתח הבאות:
      תזונת אומגה באתר אומגה 3 גליל (יש מאמר שלי בשם זה באתר)
      תזונת פליאו בבלוג של מיקי בן דור ובלוגים נוספים באינטרנט, חפשי מילת מפתח פליאו בדר גוגל
      No grain diet Dr. Mercola גם בדוקטור גוגל
      אם משהו לא יהיה ברור לך את יכולה לשאול ישירות בכל בלוג או לכתוב לנו
      גיא

  4. גיא שלום
    כבעל אחד הבלוגים הפופולריים ביותר בפליאו אני שמח לבשר לך שאתה פליאו חוקי למהדרין. אני מבין את הצורך המסחרי לבדל את עצמך אבל קח בחשבון שההצדקה ללקיחת אומגה 3 היא פליאו קלאסית, כלומר יחס האומגה 6 אומגה 3 הוא לא ברמה האבולוציונית ואנחנו מחזירים אותו לשם. פליאו מזמן לא עתיר חלבון ודל שומן אלא בדיוק להיפך. מי שיחפש "אוטופאגיה" בבלוג שלי יבין גם את הסיבות. זו הסיבה שאנחנו ממליצים על צום של 16 שעות וחלון ארוחות של 8 שעות. זה מטפל גם בנושא ה mTOR שהזכרת. בהצלחה.

    1. הי מיקי
      אין לי שום ענין לבדל מסחרית ואנחנו לא מוכרים את תזונת אומגה, אני פשוט אוהב את השם תזונת אומגה, יש לי קשר רגשי רב שנים למושג:-). אבל זו סמנטיקה כי במהות מה שכתבת זה שתזונת אומגה = פליאו (המודרני) ואני שלם עם זה ושמח לקבל את הגושפנקא.
      גיא

  5. מדוע מתעקשים לןמר שרצוי לאכול מוצרי חלב דלי שומן, בשעה שמעודדים לאכול בשר שמן וחמאה? מה ההגיון?

    תודה, דליה

    1. אנחנו, כלומר אומגה 3 גליל, אומרים לאכול ואוכלים בעצמנו רק מוצרי חלב עשירים בשומן ולא נוגעים בדלי שומן.
      גיא

  6. מיקי וגיא,
    לא הייתי מגדירה את תזונת אומגה כ"פליאו חוקי למהדרין", לפחות לא ע"פ הפוסט "גזור ושמור", שפורסם בבלוג של אומגה 3 גליל בתאריך 25.11.2013, הכולל רשימות המפרטות את כללי תזונת אומגה:
    * ברשימת "לאכול ללא הגבלת כמות" מופיעה הקטגוריה "קיטניות, אגוזים, זרעים ותוצריהם", והפירוט שלה כולל, בין השאר, גרעיני דלעת וחמניה, בוטנים (!), חומוס, עדשים ושעועית – ממש לא פליאו (גרסאות מסוימות של פליאו כן כוללות קטניות, אולם רק לאחר השריה ממושכת והנבטה, ובוודאי שלא "ללא הגבלה"). גם ההמלצה לאכול שקדים ואגוזים (ותוצריהם) ללא הגבלה אינה מתיישבת, להבנתי, עם הגישות המרכזיות בפליאו.
    * ברשימת "לאכול בהגבלה" מופיעה הקטגוריה "קמח מלא ותוצריו" – ממש-ממש לא פליאו, לפי כל גישת פליאו שידועה לי. ברשימה זו מופיעה גם הקטגוריה "אורז מלא ותוצריו", עם פירוט הכולל גם פריכיות ופצפוצים מאורז מלא, בעוד שהאורז הלבן נכלל ברשימת "להימנע ככל האפשר".

    אני מאד מעריכה את גיא ואת פועלו העצום, רוכשת וצורכת אומגה 3 גליל באופן קבוע, ואף טרחתי רבות כדי להביא את גיא להרצאה בקיבוץ שלי. אולם, כמי שמיישמת תזונה אבולוציונית (פליאו), יש לי חילוקי דעות איתו בנוגע למזונות שפורטו לעיל, ולמיטב הבנתי – חילוקי הדעות הללו אינם יחודיים לי, אלא משותפים (כמעט?) לכל זרמי הפליאו הנוכחיים.
    בריאות ואושר לכל!

    1. אבל גילה זה מה שמרקולה הסביר ולכן הבאתי את המאמר שלו- "פליאו" זה מה שאתה מחליט שהוא עבורך, יש הרבה זרמים והרבה דעות. יש אוכלי קטניות ויש אפס פחמימות, כמו שיש דתיים שאוכלים קטניות בפסח ויש כאלו שלא… אני גם מוצא מגוון כל כך גדול של "פליאו" כל אחד עם הדעה שלו, ולצערי במקרים רבים עם ה"אידיאולוגיה" שלו. אם תראי את פורומי הפליאו וביחוד הפורומים הקיצוניים יותר כמו אפס פחמימות יש שם כבר אג'נדה אידיאולוגית מסוימת שאומרת משהו כמו "ככה האדם הפליאוליתי אכל ולכן רק ככה אני אוכל" ועל האידיאולוגיה הזו מלבישים הסברים ביוכימיים שיש בהם אולי גרעין של אמת אבל לא אמת מוחלטת. מה בדיוק עושים ה"פיטוקוסינים" שיש בקליפה של האורז המלא? מה זה בדיוק פיטוטוקיסנים? רעלנים צמחיים בתרגום מילולי. האם פיטוטוקסינים הם תמיד דבר מזיק? בכל מינון? כמו השאלה האם כל כמות של כספית היא מזיקה. כמו שכיום מבינים סוף סוף שחשיפה לחיידקים בטבע מחזקת אותנו וסטריליות מחלישה אותנו ככה צריך להבין, כפי שאני הבנתי מזמן, שחשיפה לרעלנים במידה הנכונה היא דבר טוב. מים אגב הם הרעל הכי נורא שיש. שתיה מרובה מדי של מים הורגת ביסורים קשים, ואני לא מדבר על טביעה אלא על מוות מחוסר מלחים הנגרם משתיית מים מוגזמת.
      מבחינת גישה אידיאולוגית, זה מזכיר לי את תנועות הטבעונות למיניהן הנוטות לקיצוניות הולכת ומתגברת. התחילו בלא לאכול בשר, המשיכו בלא לאכול ביצים ובסוף הגיעו להמנעות מכל מזון מהחי (אבל הורגים בחדווה יתוש שמזמם באוזן)
      המטרה שלי בחיים זה לעזור לאנשים חולים להיות בריאים ורוב האנשים לא יכולים ולא רוצים להיות "פליאו אדוק". ואני רואה עם פרוטוקול אומגה שכבר רץ על מעל 100 איש שירידה מאורז לבן ומעבר לאורז מלא (כמטפורה כי יש גם מעבר לדגנים מלאים וירידה כללית בעמילן וסוכר וכמובן שמן דגים) משנה בצורה דרמטית את מצבם של אנשים חולים.
      וכמו שאמרת- בריאות ואושר
      גיא

  7. גם אני לא לגמרי מבינה מדוע יש צורך לקרוא למשהו בשם כזה או אחר.
    אין הרבה הבדלים בין תזונת פליאו לבין תזונת אומגה, כפי שאני מבינה אותן.
    התזונה הפליאוליתית היא תבנית וכל אחד מארגן את הדברים בצורה הנכונה לו: יש את אלה שאוכלים מוצרי חלב ויש כאלה שלא, יש האוכלים פחמימות ממקורות מרוכזים יותר ויש את הנמנעים מלאה, ויש אפילו האוכלים דגנים ללא גלוטן.
    כל עוד מודעים לעניין הפחתת הדגנים, ובעיקר מכילי הגלוטן, הורדת הסוכרים והמזון המעובד והשמנים המזוככים מקבלים טווח פעולה מאד מאד רחב.
    כמובן שבמצבים פתולוגיים למיניהם יש צרכים שונים.

    ואגב, הנושא של צום לסירוגין ושל מזונות מותססים נכלל לחלוטין ב"שפה" של התזונה הפליאוליתית

  8. הבנתי שדיאטת חלבונים כמו פליאו מזיקה לכליות. אנחנו היום לא רצים אחרי הציד וכו. רציתי תשובה אמינה בקשר לכך.
    תודה לאה

    1. שלום לאה. אנסה לתת לך תשובה אמינה ככל יכולתי וככל שאת מאמינה לאמינותי 🙂
      דיאטה עשירה בחלבונים איננה מעמיסה על הכליות. זו אגדה אורבנית הנובעת מאי הבנת הפיזיולוגיה התזונתית. זה לא שאין בזה גרעין מסוים של אמת אבל הגרעין לא קשור לחלבונים בתזונה.
      אנסה להסביר לך ואני מתנצל מראש אם זה קצת מסובך. אולי אבל זה לפחות יגביר את אמינות תשובתי
      הגוף חייב סוכר הנקרא גלוקוזה בכל רגע נתון. הלגוקוזה נחוצה לתאי הדם האדומים כדי שמנגנון השימה יעבוד. ללא גלוקוזה בדם באופן מוחלט אדם ימות מיד.
      הגוף יכול לקבל גלוקוזה משלושה מקורות
      1. מסוכר או עמילן או פחממות אחרות במזון
      2. הגוף יכול במקרים של מחסור בסוכר להפוך חלבון (שריר) לגלוקוזה
      3. הגוף יכול במקרה של מחסור בסוכר מהמזון להפוך שומן לגלוקוזה.
      תהליכים מס 2 ו 3 נקראים נאוגלוקוגנזה, כלומר יצור של סוכר מחדש.
      אצל אנשים סוכרתיים או אנשים הנמצאים במצב של רעב starvation או אצל אנשים שניצלו את כל מאגר הסוכר בדם ובשריר מנגנון מספר 2 נכנס לפעולה והגוף מפרק חלבון, בעיקר שריר, לצורך יצור הגלוקוזה החיונית. זה קורה למשל לספורטאי סיבולת רזים שאין להם שומן בגוף. כאשר הגוף מיצר גלוקוזה מחלבון נשארות שאריות מכילות חנקן המהוות רעל בדם כאשר הן בריכוז גבוה מאד. אלו חומרים כמו חומצת שתן, שתנן ואמוניה. חומרים אלו מסולקים על ידי הכליות ובדרך כלל זו לא בעיה. הבעיה מתחילה בצורתה הכי חמורה, וזה מה שהרופאים מכירים, כאשר פרוק החלבון מגיע כתוצאה מסכרת ואז יש עודף גדול של סוכר בדם. עודף גדול של סוכר בדם מעמיס מאד על הכליות ומפריע לפעולתן ואז השילוב של סילוק שאריות של חלבון ביחד עם סוכר גבוה מזיקים מאד לכליות
      כאמור אין קשר בין הנזק הזה הנובע ממחלה, סכרת, לצריכת חלבון במזון.
      אני מקווה שהתשובה מרגיעה אותך ושהיא נתפסת כאמינה ….
      גיא

  9. שלום
    לפני כ15 שנים היה בארץ ד"ר איידלין שעשה קורסים וסדנאות תזונה , שאני מבינה היום התבססו על תזונת הפליאו, גם אם הוא לא רקא לזה כך. השתתפתי אז בסדנא ואכן ירדתי 16 ק"ג, אבל הדבר החשוב יותר שהמון מחלות נעלמו לי. במשך השנים ההקפדה ירדה , (אני לא צורכת ג'נג פוד) אך הוספתי קיטניות וירקות מבושלים, ירדתי מבשר כי זה קשה לי לעיכול.
    לאחרונה התגלה לי אבן בכיס מרה , וכבד שומני במידה קלה וכן ויש לי כאבים בגוף כמו דלקת המטיילת בכל הגוף,
    שאלתי היא האם תזונת פליאו מוקפדת עשויה לעזור להמיס את האבן (תופעות הלוואי הן בחילות לאחר אכילת חלבונים שומניים)

    בברכה אורה

    1. שלום אורה
      כן תזונת פליאו יכולה לקרוב ולוודאי תמנע את הכבד השומני. השומן הפנימי (וויסראלי בפי הרופאים) נוצר כמו רוב רקמת הושמן מעודף של פחממות במזון. בניגוד למה שעמך חושב רקמת השומן הזו לא נוצרת משומן במזון.
      תזונת פליאו שהיא עתירת שומן ומעוטת פחממות גם גורמת להרזיה וגם להעלמת השומן בכבד השומני.
      לגבי דלקת לדעתי זה לא יעזור אלא אם כן תוסיפי שמן דגים. כנ"ל הכאבים בגוף. אומגה 3 משמן דגים במינון גבוה מספיק, ס'תכלי בהמלצות המינון באתר שלנו, גם מונעת דלקות כרוניות וגם מונעת כאבים כרוניים.
      לגבי בשר אם לא עושה לך טוב, למרות שאני משוכנע שניתן להרגיל את הגוף, הרי שאת יכולה לקבל את כל הנוטריאנטים שיש בבשר מביצים. אז אם בשר עושה לך רע וביצים טובות לך פשוט תאכלי הרבה ביצים במקום בשר.
      האם את מכלילה גם דגים בקטגוריה של בשר שעושה לך לא טוב? כי דגים זה גם מקור מעולה לחלבון ושומן. לא חייבים לאכול בקר וכבש…
      לגבי האבן במרה- אחת הסיבות יכולה להיות סוכר גבוה כרוני בדם. האם את יודעת מה רמת הסוכר? מכיוון שיש לך כבד שומני אז סביר מאד שיש לך גם סוכר גבוה. אני לא יודע אם תזונה עתירת שומן ודלת פחממות (פלאו מוקפדת) תוכל להמיס אבן קיימת אבל יש סיכוי שתעצור אבנים חדשות
      בברכה
      גיא

  10. שלום גיא
    בתור צמחונית שמיישמת את תזונת אומגה רציתי לשאול מספר שאלות:
    1. לגבי בטטות זה הרי שורש עמילני, ומצד שני נמצא בטור של "ללא הגבלה", מה שונה בינה לבין גזר סלק ותפוח אדמה?
    2. כשמשווים בין בטטות לקטניות האם אחד עדיף על השני ? האם השפעתן על רמות הסוכר/אינסולין דומה?
    3.האם החלבונים בקטניות משמעותיים עבור צמחונים או שתכולת הקטניות היא בעיקר פחמימות, ועדיף לצרוך חלבונים מביצים למשל?
    תודה
    מרב

  11. שלום מרב
    תודה על השאלות, ראי תשובותי להלן
    1. בטטה איננה שורש עמילני כמו שאר השורשים שהזכרת, יש בה עמילן אבל גם הרבה פחממות מורכבות והאינדקס הגליקמי שלה נמוך בהרבה לעומת תפוח אדמה סלק וגזר. כמובן לאכול עם הקליפה וכמובן לבשל
    2. בטטה וקטניות מעלות אינסולין בצורה דומה והרבה פחות מדגנים אורז תפוחי אדמה ותירס. האינדקס הגליקמי הנמוך מעיד על כך. לא בעיה אם את חוששת מסכרת
    3. חלבון הקטניות מעולה לצמחונים אבל ביצים עדיפות מפני שיש בהן חלבונים בעלי חומצות אמינו מיוחדות שאין בצמחים ועוד מספר חומרים חיוניים שיש רק במזון מהחי ואם את לא אוכלת בשר אז ביצים הן ברירת המחדל. אם את שואלת אותי האם לדעתי חומוס הוא תחליף לביצים תשובתי היא לא

  12. הפליאו מומלץ גם לספורטאים ?

    1. שלום סהר
      אנחנו ממליצים.
      כדאי לצפות בהרצאה לספורטאים שמסבירה מדוע: http://newshop.omega3galil.com/?p=1939
      בברכה, אור

  13. גיא שלום,

    אשמח בבקשה לעזרה! אני חולה טרשת נפוצה, וקראתי על רופאה בשם טרי ואלס שריפאה את הטרשת בעזרת דיאטת פליאו.. רק הרבה דברים לא ברורים לי כמו האם מותר להוסיף מלח לאוכל?והבנתי שמותר להשתמש בשמן זית, קוקוס. האם זה כולל טיגון גם ?ו בכלל אשמח לייעוץ על הדיאטה הזאת לחולי טרשת…תודה רבה

    1. שלום טינה
      אנחנו ממליצים על תזונה קטוגנית לחולי טרשת, ועל תיסוף כמות גדולה של אומגה 3.
      תוכלי להתרשם מהסיפור של אופיר כהן, שמעיד על שינויים תזונתיים שעזרו לו מאוד: http://newshop.omega3galil.com/?p=577.
      אם תרצי נוכל לחבר אותך עם אנשים נוספים, כמו אופיר, שאנו מכירים.
      בנוסף, על סמך ניסיונות אלו, בנינו המלצות שימוש באומגה 3 לנושא של טרשת נפוצה (התקפית), כדאי לבדוק את המינון המומלץ עבורך במחשבון המינונים שלנו (יש שם קטגוריית בריאות לטרשת נפוצה).
      בברכה, אור

כתיבת תגובה