פורסם ב- כתיבת תגובה

סינרגיה בין אומגה 3 וויטמין B

התנוונות המוח אצל מבוגרים עם ליקוי קוגניטיבי מתון Mild Cognitive Impairment MCI*: חשיבות אומגה 3 וסטטוס ויטמין B במחקר מבוקר כפול סמיות. מחקר שהתפרסם בכתב העת האמריקאי לתזונה קלינית, 2015 במחקר כפול סמיות מבוקר פלצבו בדקו החוקרים האם ריכוז חומצות שומן אומגה 3 (EPA ו DHA) בפלסמה משנה את אפקט הטיפול בעזרת ויטמינים מקבוצת B להורדת הומוציסטאין על שיעור מקרי הניוון המוחי. נבדקו 168 אנשים בני 70 ומעלה עם ליקוי קוגניטיבי מתון שקיבלו בצורה רנדומלית פלצבו או מינון גבוה של תוספת ויטמין B (חומצה פולית, ויטמין B-6 וויטמין B-12). הנבדקים עברו סריקות הדמיה בתהודה מגנטית בגולגולת לפני תחילת המחקר ושנתיים אחריו. תוצאות ההתערבות נבדקו בהתאם לרמת האומגה 3 בכל שלישון. מסקנות: האפקט המיטיב של טיפול בויטמין B על ניוון מוח נצפה רק אצל נחקרים בעלי רמה גבוהה של אומגה 3 בפלסמה. ייתכן גם שהאפקט של אומגה 3 על ניוון מוח מוגבל לנחקרים על סטטוס טוב מתאים של ויטמין B. * Mild Cognitive Impairment או בקיצור MCI  הינו מצב של ירידה בתפקודים הקונגיטיביים המקדים התדרדרות למצב של אלצהימר שבו יש ירידה דרסטית בתפקוד הקוגניטיבי. מחקרים רבים על מניעת אלצהימר מבוצעים על אנשים הלוקים ב MCI הערה של גיא: לעיתים אני פוגש אנשים שאומגה 3 לא עוזרת להם בתסמינים שלרבים אחרים היא כן עוזרת. ייתכן שמחסור בויטמין B הוא הגורם החסר אצל אלו שהטיפול באומגה 3 בלבד לא עוזר להם. להורדת המאמר המלא (ההדגשות בפנים של אומגה 3 גליל)

Brain atrophy in cognitively impaired elderly: the importance of long-chain v-3 fatty acids and B vitamin status in a randomized controlled trial 1,2 Fredrik Jernerén, 3* Amany K Elshorbagy, 3,4 Abderrahim Oulhaj, 5 Stephen M Smith, 6 Helga Refsum, 3,7 and A David Smith 3 3 From the Oxford Project to Investigate Memory and Ageing (OPTIMA), Department of Pharmacology, University of Oxford, Oxford, United Kingdom; 4 Department of Physiology, Faculty of Medicine, University of Alexandria, Alexandria, Egypt; 5 Institute of Public Health, College of Medicine and Health Sciences, United Arab Emirates University, Al Ain, United Arab Emirates; 6 Functional Magnetic Resonance Imaging of the Brain Centre, Nuffield Department of Clinical Neurosciences, University of Oxford, John Radcliffe Hospital, Oxford, United Kingdom; and 7 Department of Nutrition, Institute of Basic Medical Sciences, Faculty of Medicine, University of Oslo, Oslo, Norway ABSTRACT Background:Increased brain atrophy rates are common in older people with cognitive impairment, particularly in those who eventually convert to Alzheimer disease. Plasma concentrations of omega-3 (v-3) fatty acids and homocysteine areassociated with the development of brain atrophy and dementia. Objective:We investigated whether plasmav-3 fatty acid concentrations (eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid) modify the treatment effect of homocysteine-lowering B vitamins on brain atrophy rates in a placebo-controlled trial (VITACOG). Design:This retrospective analysis included 168 elderly people ($70 y) with mild cognitive impairment, randomly assigned either to placebo (n= 83) or to daily high-dose B vitamin supplementation (folic acid, 0.8 mg; vitamin B-6, 20 mg; vitamin B-12, 0.5 mg) (n=85).Thesubjects underwent cranial magnetic resonance imaging scans at baseline and 2 y later. The effect of the intervention was analyzed according to tertiles of baseline v-3 fatty acid concentrations.

Results:There was a significant interaction (P= 0.024) between B vitamin treatment and plasma combinedv-3 fatty acids (eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid) on brain atrophy rates. In subjects with high baselinev-3 fatty acids (.590mmol/L), B vitamin treatment slowed the mean atrophy rate by 40.0% compared with placebo (P= 0.023). B vitamin treatment had no significant effect on the rate of atrophy among subjects with low baselinev-3 fatty acids (,390mmol/L). High baselinev-3 fatty acids were associated with a slower rate of brain atrophy in the B vitamin group but not in the placebo group. Conclusions:The beneficial effect of B vitamin treatment on brain atrophy was observed only in subjects with high plasmav-3 fatty acids. It is also suggested that the beneficial effect ofv 3 fatty acids on brain atrophy may be confined to subjects with good B vitamin status. The results highlight the importance of identifying subgroups likely to benefit in clinical trials. This trial was registered at www. controlled-trials.com as ISRCTN94410159. Am J Clin Nutr 2015;102:215–21.

Read Full Text (Yellow highlights by Omega 3 Galilee)

כתיבת תגובה