פורסם ב- כתיבת תגובה

למה לאחסן שמן דגים בקירור? גיא בן צבי

למה לאחסן בקירור? פרשנות למחקר חדש ע"י גיא בן צבי, נובמבר 2015 מזה מעל 10 שנים שאומגה 3 גליל קיימת ומאחסנת את שמן הדגים שלה בקירור. מדוע? הכל התחיל כשהבחנתי כי שמן דגים מהמדף בארץ עם זמן תפוגה קרוב בסוף הקיץ איננו משפיע לטובה על הטיקים של בני כמו שמן טרי בסוף החורף. זה המשיך בבדיקת השמן וגילוי שבתוך הקפסולות מסתתר טעם רע וריח של דג מקולקל. לימוד מעמיק וקריאת מחקרים וטקסטים בביוכימיה הביא אותי למסקנה כי שמן דגים מתחמצן בטמפרטורת החדר לאורך זמן גם כאשר הוא בקפסולה בקופסה אטומה. בעקבות זאת החלטתי להביא לבני שמן ישירות מהיצרן ולאחסן אותו בקירור. כך קמה אומגה 3 גליל- חברה המבוססת על בית קירור. גם את הובלת השמן ארצה ביצענו בים רק בחורף. הובלת קיץ נעשתה באוויר או בקונטיינרים מקוררים. בדיקות שביצענו במהלך השנים הראו שאכן שמן דגים המאוחסן בקירור בקושי מתחמצן ולא חורג מתקן GOED גם במשך 3 שנים, בעוד ששמן המאוחסן בטמפ' החדר מתחמצן וחורג מערך טוטוקס 26, הגבול העליון של GOED, תוך חודשים ספורים. כעת התפרסם מחקר ענק(1) בקנדה אשר בדק 170 מוצרי אומגה 3 משמן דגים וקריל, בקפסולות ובשמן נוזלי עם ובלי חומרי טעם וריח. המחקר גילה כי 50% מהמוצרים חרגו לפחות בפרמטר אחד של חמצון מתוך שלושת הפרמטרים הרלוונטיים על פי המונוגרף של GOED (תקן התנדבותי של חברי ארגון האומגה 3 העולמי GOED). בנוסף לכך עוד 18% מהמוצרים עברו 75% מהדרך לחריגה מהתקן בפרמטר אחד לפחות כאשר עדיין יש להם חיי מדף מוצהרים של מעל שנה. כלומר קרוב ל 70% ממוצרי האומגה 3 על המדפים בקנדה, אשר ירכשו לפני תום מועד התוקף החוקי שלהם, יחרגו מתקן החמצון. המאמר גם סוקר את הסכנות שבצריכת שמן דגים מחומצן כתוצאה מצריכה של תוצרי החמצון הרבים הנוצרים מאומגה 3 מחומצנת. ביניהן סיכון לסרטן וסיכון לעיכוב גדילה ולטרשת עורקים. מטרידה במיוחד העובדה כי דווקא המוצרים שנועדו לילדים- הן שמן נוזלי בטעמים והן שמן בקפסולות עם טעמים נמצאו כבעלי חריגות גדולות יותר. שמן קריל נמצא כבעל רמות חמצון גבוהות יותר. לעומת זאת לא נמצאה כל השפעה לריכוז האומגה 3 בפורמולציה. למרות שקפסולות ג'לטין ללא תוספי טעם וריח נמצאו כבעלות סיכון הכי נמוך לחמצון, עדיין כ 50% מהמוצרים התקרבו או חרגו מהתקן. ואצלנו? מדוע שבישראל- מדינה חמה ולחה בהרבה מקנדה שהמצב יהיה שונה? בגלל שלא בודקים? המסקנה שלנו: בייחוד בישראל יש לאחסן שמן דגים בקירור – במחסן, אצל המפיץ ובבית הלקוח! הערה- חלק מהמחברים הם מאוניברסיטת ססקצ'וואן וחלק מחברה בשם פיבוטל טירופטיקס המייצרת בעצמה תרופה מבוססת אומגה 3. זה לא אומר שהתוצאות מוטות אבל שווה לקחת זאת בחשבון. from 1Oxidation levels of North America n over-the-counter n-3

1Oxidation levels of North America n over-the-counter n-3 (omega-3) supplements and the influence of supplement formulation and delivery form on evaluating oxidative safety Stefan A. Jackowski1,2*, Azhar Z. Alvi2, Abdur Mirajkar2, Zahabia Imani2, Yuliya Gamalevych2, Nisar A. Shaikh3 and George Jackowski2 1 University of Saskatchewan, Saskatoon, SK, Canada 2 Pivotal Therapeutics Inc., Woodbridge , ON, Ca nada 3University of Toronto, Toronto, ON, Canada (Received 2 June 2015 – Final revision received 23 July 2015 – Accepted 5 August 2015) Journal of Nutritional Science (2015), vol. 4, e30, page 1 of 10 doi:10.1017/jns.2015.21

Abstract

The aim of the present study was to evaluate the oxidation status of North American n-3 (omega-3) PUFA nutritional supplements commercially available in Canada and evaluate the influence of product formulation and delivery form on oxidative safety. A total of 171 North American over-the-counter n-3 PUFA nutritional supplements were analysed for oxidation safety. Primary and secondary oxidation and total oxidation (TOTOX) were determined using the American Oil Chemists’ Society (AOCS) procedures. Comparisons between supplements’ final forms, oil source and n-3 PUFA concentration quartiles, as measures of product formulations and delivery forms, were compared using ANOVA. Of the products successfully tested, 50 % exceeded the voluntary recommended levels for markers of oxidation. Another 18 % of products were approaching the limits with 1–3 years before expiration. Encapsulated products without flavour additives had significantly lower secondary and TOTOX levels than bulk oils and flavoured products (P < 0 ·05). Children’s products had significantly higher primary, secondary and TOTOX levels compared with all other products (P < 0 ·05). Markers of oxidation did not differ between oil sources (P > 0 ·05), with the exception of krill oil products having higher secondary oxidation levels than plant-based products (P > 0 ·05). Markers of oxidation did not differ between n-3 PUFA supplement concentration quartiles. Consumers may be at risk of exposure to higher levels of oxidative products. New regulatory mandates need to be introduced to ensure that all n-3 PUFA products, used as nutritional supplements, regardless of their formulation or delivery form, can be tested for oxidative safety and compliance.

Read Full Text  (הדגשות בצהוב ע"י אומגה 3 גליל)

כתיבת תגובה