Effects of the brown rice diet on visceral obesity and endothelial function: the BRAVO study. Shimabukuro M, Higa M, Kinjo R, Yamakawa K, Tanaka H, Kozuka C, Yabiku K, Taira SI, Sata M, Masuzaki H.
Source
Department of Cardio-Diabetes Medicine, The University of Tokushima Graduate School of Health Biosciences, 3-18-15 Kuramoto, Tokushima 770-8503, Japan.
Abstract
Brown rice (BR) and white rice (WR) produce different glycaemic responses and their consumption may affect the dietary management of obesity. In the present study, the effects of BR and WR on abdominal fat distribution, metabolic parameters and endothelial function were evaluated in subjects with the metabolic syndrome in a randomised cross-over fashion. In study 1, acute postprandial metabolic parameters and flow- and nitroglycerine-mediated dilation (FMD and NMD) of the brachial artery were determined in male volunteers with or without the metabolic syndrome after ingestion of either BR or WR. The increases in glucose and insulin AUC were lower after ingestion of BR than after ingestion of WR (P= 0·041 and P= 0·045, respectively). FMD values were decreased 60 min after ingestion of WR (P= 0·037 v. baseline), but the decrease was protected after ingestion of BR. In study 2, a separate cohort of male volunteers (n 27) with the metabolic syndrome was randomised into two groups with different BR and WR consumption patterns. The values of weight-based parameters were decreased after consumption of BR for 8 weeks, but returned to baseline values after a WR consumption period. Insulin resistance and total cholesterol and LDL-cholesterol levels were reduced after consumption of BR. In conclusion, consumption of BR may be beneficial, partly owing to the lowering of glycaemic response, and may protect postprandial endothelial function in subjects with the metabolic syndrome. Long-term beneficial effects of BR on metabolic parameters and endothelial function were also observed.
שלום ותודה על המאמרים.
אשמח לקבל כל מידע שיש לכם על פרוקטוז, בשביל בני הסובל מאי-סבילות לפרוקטוז.
תודה רבה!
שלום טובה
תכנסי בבקשה למרכז המידע – הדג הצהוב למעלה בעמוד הבית- ושם עברי לקטגוריה תזונת אומגה ושם תבחרי בסוכר. יש מספר מחקרים על פרוקטוזה ונזקיה.
כללית קשה מאד להמנע מפרוקטוז (אני רוצה לוודא שאת מתכוונת לפרוקטוז שהוא סוכר הפירות ולא לקטוז שהוא סוכר החלב). פרוקטוז קיים בכל פרי , בכל מזון מעובד המכיל מרכיבי פרי ולצערנו פרוטקוז הוא המרכיב המרכזי בממתיקים התעשיתיים החדשים כמו סירופ תירס וסירופ אגבה.
אם אכן מדובר באי סבילוק לפרוקטוז אתם צריכים משטר תזונתי מיוחד אשר ימנע מגע עם כמעט כל מזון מעובד וכל פרי ויסתמך על מוצרי בשר (כולל חלב וביצים) קטניות וירקות עלים בלבד.
בברכה
גיא