"אומגה 3 וסרטן הערמונית שוב בכותרות. אומגה 3 נחשבת חומצת שומן חיונית ממספר היבטים, ובמידה רבה בשל חשיבותה לבריאות הערמונית והפחתת הסיכון לסרטן הערמונית. להלן סיכום של כמה מחקרים מפורסמים על אומגה 3 ובריאות הערמונית, ומה שידוע לנו עד כה ממחקרים אלה:"
מאמר מערכת מהאתר הרשמי של המכון לסרטן הערמונית
תרגום, תקציר והערות: אומגה 3 גליל
אוניברסיטת קליפורניה, סן פרנסיסקו
אחד המחקרים המבטיחים ביותר על יתרונות אומגה 3 לבריאות הערמונית בוצע ע"י חוקרים באוניברסיטת קליפורניה, סן פרנסיסקו, ופורסם בשנת 2009. החוקרים בחנו 466 גברים שחלו בסרטן ערמונית אגרסיבי ו 478 גברים בריאים. כל הגברים התבקשו למלא שאלונים המתארים את המזונות שאכלו מדי יום. בנוסף, הם מוינו לפי וריאנט גנטי מסוים ל COX-2 שידוע כגורם מגביר סיכון לסרטן הערמונית. (גיא: COX-2 הינו אנזים מעורר דלקת ממשפחת אומגה 6. תרופות נוגדות דלקת כמו אספירין פרצטמול דומיהם פועלים על ידי חסימת COX-2).
כאשר החוקרים ניתחו את כל המידע שנאסף, הם גילו כי עבור גברים שאכלו דגים שמנים וכהים העשירים ב EPA/DHA (למשל סלמון) לפחות פעם בשבוע פחת הסיכון לפתח סרטן הערמונית ב 63 אחוזים. הגברים שצרכו מעט או בכלל לא צרכו EPA/DHA ושבנוסף נשאו את הוריאנט הספציפי ל COX-2 היו בעלי סיכוי גדול פי חמש לפתח סרטן ערמונית מתקדם (פרדט 2009).
הערה: מומלץ לקרוא באתר אומגה 3 גליל על צריכה נבונה של דג סלמון. קרא עוד >
ביה"ס לבריאות הציבור בהרווארד
בביה"ס לבריאות הציבור בהרווארד, חוקרים עקבו אחר יותר מ 20,000 גברים על מנת לקבוע את הקשר בין סרטן הערמונית לאכילת דגים. סך של 20,167 גברים נבחנו במחקר בריאות רפואי זה. למרות שהחוקרים לא מצאו קשר בין כמות הדגים שאכלו הגברים לבין סרטן הערמונית, הם כן מצאו שאכילת דגים השפיעה על שיעור השורדים את הסרטן. למעשה, מתוך הגברים במחקר שאובחנו עם סרטן הערמונית, אלו שאכלו דגים לפחות חמש פעמים בשבוע הפחיתו ב 48 אחוזים את הסיכון שלהם למות מסרטן הערמונית לעומת הגברים שאכלו דגים פחות מפעם אחת בשבוע. (חבארו 2008).
(Cancer Prostate in Sweden) CAPS מחקר
מחקר שוודי גדול גם כן העריך את הקשר בין אכילת דגים שמנים וסרטן הערמונית. סך של 1,499 גברים שחלו בסרטן הערמונית שהיו כבר קודם לכן חלק ממחקר CASP היו במעקב ביחד עם 1,130 גברים ללא סרטן בתחילת המחקר. החוקרים קבעו כי הסיכון לסרטן הערמונית היה ב 43 אחוזים נמוך יותר אצל גברים שאכלו דגים "כמו-סלמון" פעם אחת או יותר בשבוע, בהשוואה לגברים שמעולם לא אכלו סוג כזה של דגים שומניים.
החוקרים ניתחו גם את צריכת ה EPA ו DHA של הגברים במחקר ומצאו שהגברים שאכלו את הכמות הגדולה ביותר של חומצות שומן ימיות (גם EPA וגם DHA) היו בעלי סיכון לסרטן העמונית של 30 אחוזים פחות מאשר גברים שאכלו פחות EPA ו DHA. ממצא נוסף היה שגברים נשאי וריאנט גנטי ספציפי ל COX-2 ואכלו הכי הרבה דגים "כמו-סלמון" הם בעלי סיכון מופחת 72 אחוזים ללקות בסרטן הערמונית בהשוואה לגברים נשאי הוריאנט הגנטי ל COX-2 שאכלו הכי מעט דגים מסוג זה. ודבר אחד נוסף: החוקרים קבעו גם כי צריכה גבוהה של חומצה לינולנית (אומגה 6) העתה את הסיכון לסרטן הערמונית. (הדלין 2007).
הערה: באתר אומגה 3 גליל ניתן לקרוא על חשיבות יחסי אומגה 3 ו 6. קרא עוד >
בית הספר לבריאות הציבור בהרווארד
חוקרים מבית הספר לבריאות הציבור בהרווארד עקב אחר 47,866 גברים אשר השתתפו במחקר מעקב מקצועי החל מ 1986 ועד שנת 2000. (ליצמן 2004) הגברים נתבקשו למלא שאלון תדירות מזון ולכלול בו פרטים מסוימים לגבי שימון בשמן בישול, הכמות של דגי בשר כהה שאכלו, והאם הם צרכו תוסף מזון שמן דגים. בניתוח הסופי, החוקרים מצאו שצריכה של ALA (חומצה לינולנית = אומגה 3 צמחית) מבשרים, צמחים ומוצרי חלב העלו את הסיכון לסרטן ערמונית מתקדם, בעוד שצריכה גבוהה של EPA ו DHA נקשרה בסיכון נמוך לסרטן ערמונית מתקדם וסרטן ערמונית על כל סוגיו.
הערה: באתר אומגה 3 גליל ניתן לקרוא לעומק על היתרונות של שמן דגים (EPA ו DHA) לעומת ALA. קרא עוד >
חומצות שומן פלסמה פוספוליפיד וסיכון לסרטן הערמונית במחקר סלקט SELECT
מחקר פגום זה משנת 2013, אשר הכריז כי אומגה 3 עלולה לגרום לסרטן הערמונית, עשה כותרות וגרם פאניקה לגברים שלקחו תוספי אומגה 3 במשך שנים. מחקר זה היה מחקר רטרוספקטיבי שכונה "חלש מבחינה מדעית" ע"י המומחה לסרטן הערמונית דר' אנטוני ויקטור ד'אמיקו. המחקר לא הראה סיבה ותוצאה ולא לקח בחשבון גורמי סיכון ידועים כגון גיל, גזע, BMI, PSA או DRE. הוא מצא קשר חלש בין אומגה 3 וסרטן הערמונית למרות אינספור מחקרים שהוכיחו את ההיפך. ניתן לקרוא את תקציר המחקר כאן.
הערה: באתר אומגה 3 גליל ניתן לקרוא תגובה מעמיקה לטענות המחקר המדובר. לקריאת התגובה >