- בקרב נבדקים עם רמות טריגליצרידים גבוהות (מעל 150 מ"ג/ד"ל) ורמות גבוהות של LDL-C (מעל 130 מ"ג/ד"ל) נראתה ירידה משמעותית בסיכון היחסי הכולל למחלת לב כלילית (CHD).
- במינון של מעל 1 גרם DHA+EPA ליום בקרב נבדקים עם רמות טריגליצרידים גבוהות, התקבלה השפעה חזקה יותר.
- נמצא כי צריכת אומגה 3 מפחיתה את הסיכון לאירוע לב כלילי ב18%, בקרב משתתפי מחקרי העוקבה, וסיכון מופחת של 6% התקבל בקרב משתתפי מחקרי ההתערבות הקליניים.
- הירידה בסיכון לתחלואה לבבית היתה תלוית מינון כאשר הסף האפקטיבי נמצא בסביבות 1 גרם EPA+DHA ביום. מתחת לסף זה אין השפעה ומעל סף זה ההשפעה גוברת והולכת עם המינון.
A Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials and Prospective Cohort Studies of Eicosapentaenoic and Docosahexaenoic Long-Chain Omega-3 Fatty Acids and Coronary Heart Disease Risk Dominik D. Alexander, PhD, MSPH; Paige E. Miller, PhD, MPH, RD; Mary E. Van Elswyk, PhD, RD; Connye N. Kuratko, PhD, RD; and Lauren C. Bylsma, MPH Abstract Objective: To conduct meta-analyses of randomized controlled trials (RCTs) to estimate the effect of eicosapentaenoic and docosahexaenoic acid (EPA&DHA) on coronary heart disease (CHD), and to conduct meta-analyses of prospective cohort studies to estimate the association between EPA&DHA intake and CHD risk. Methods: A systematic literature search of Ovid/Medline, PubMed, Embase, and the Cochrane Library from January 1, 1947, to November 2, 2015, was conducted; 18 RCTs and 16 prospective cohort studies examining EPA&DHA from foods or supplements and CHD, including myocardial infarction, sudden cardiac death, coronary death, and angina, were identified. Random-effects meta-analysis models were used to generate summary relative risk estimates (SRREs) and 95% CIs. Heterogeneity was examined in subgroup and sensitivity analyses and by meta-regression. Dose-response was evaluated in stratified dose or intake analyses. Publication bias assessments were performed. Results: Among RCTs, there was a nonstatistically significant reduction in CHD risk with EPA&DHA provision (SRRE=0.94; 95% CI, 0.85-1.05). Subgroup analyses of data from RCTs indicated a statistically significant CHD risk reduction with EPA&DHA provision among higher-risk populations, including participants with elevated triglyceride levels (SRRE=0.84; 95% CI, 0.72-0.98) and elevated low-density lipoprotein cholesterol (SRRE=0.86; 95% CI, 0.76-0.98). Meta-analysis of data from prospective cohort studies resulted in a statistically significant SRRE of 0.82 (95% CI, 0.74-0.92) for higher intakes of EPA&DHA and risk of any CHD event. Conclusion: Results indicate that EPA&DHA may be associated with reducing CHD risk, with a greater benefit observed among higher-risk populations in RCTs. ©2016 Mayo Foundation for Medical Education and Research. Published by Elsevier Inc. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/) n Mayo Clin Proc. 2017;92(1):15-29
הערות אומגה 3 גליל למחקר החדש: המחקר החדש עשה סקירה מקיפה על כל המחקרים בנושא תיסוף שמן דגים למניעת התקפי לב. המחקר מצא שאנשים בסיכון גבוה נהנו יותר מהתיסוף מאשר אנשים בסיכון נמוך. זה ממצא סביר כי באופן טבעי מי שלא נמצא בסיכון קשה לשפר את השרידות שלו וקשה יותר לבדוק אותה. המחקר גם מצא ערך סף של כ1000 מ"ג ביום מתחתיו אין השפעה. מעל מינון זה ההשפעה הולכת וגוברת. המחקר לא מציין טווח עליון שמעליו אין יותר שיפור אך נכללו גם מחקרים עד 2400 מ"ג ביום. ממצאים אלו תואמים פחות או יותר את המלצות המינון במחשבון של אומגה 3 גליל. המחקרים במטא אנליזה זו לא נירמלו את המינון למשקל הנבדקים ולכן התוצאות פחות מובהקות מאשר ניתן לצפות כאשר המינון מנורמל למשקל החולה. אם אומגה 3 כל כך חשובה למניעת התקפי לב, כיצד אדע את רמת הסיכון שלי והאם כדאי לי לקחת שמן דגים? התשובה מצויה באינדקס אומגה 3, בדיקת דם פשוטה הבודקת את רמת האומגה 3 הממוצעת בגוף ב120 הימים האחרונים. אינדקס אומגה 3 נמצא במתאם גבוה מאד לסיכון למוות מהתקף לב פתאומי בשנה הקרובה. אינדקס של מעל 8% הוא רף מינימלי המוריד מאד את הסיכון. לשם השוואה באינדקס של 3% הסיכון הוא 240 מיתות לכל 100,000 איש בשנה (כלומר בערך 1 מכל 400 איש ימותו בשנה הקרובה מהתקפת לב פתאומית) בעוד שבאינדקס 8% הסיכון הוא בערך 5 לכל 100,000 כלומר רק 1 מכל 20,000 איש בשנה ימות מהקפת לב. כלומר מעבר מאינדקס 3% ל 8% הסיכון למות מהתקפת לב פתאומית מופחת פי 50! כיצד עוברים מאינדקס 3 ל אינדקס 8 או יותר? הדרך הפשוטה והזולה ביותר היא צריכה של שמן דגים מרוכז ואיכותי. אינדקס אומגה 3 בדם מנבא בצורה מובהקת את הסיכון למחלות לב.